Kavşaklar güvenli sürüşte dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Kavşaklarda geçiş hakkı 2918 Sayılı Kara yolları Trafik Kanununun 57 ve ilgili yönetmeliğin 109.Maddesinde aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
Kavşağa yaklaşan sürücüler, kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olmak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar.
Trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda;
- 1- Bütün sürücüler, geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara,
- 2- Doğru geçmekte olan tramvaylara,
- 3- Doğru geçen tramvay hattı bulunan kara yoluna çıkan sürücüler, bu yoldan geçen araçlara,
- 4- Bölünmüş yola çıkan sürücüler bu yoldan gelen araçlara,
- 5- Tali yoldan ana yola çıkan sürücüler ana yoldan gelen araçlara,
- 6- Dönel kavşağa gelen sürücüler dönel kavşak içindeki araçlara,
- 7-Bir iz veya mülkten (geçiş yolundan) kara yoluna çıkan sürücüler kara yolundan gelen araçlara,
- 8- Dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara,
- Kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı olduğu işaretlerle belirtilmemiş ise;
- 9- Motorsuz araç sürücüleri, motorlu araçlara,
- 10- Lastik tekerlekli traktör ve iş makinesi sürücüleri, diğer motorlu araçlara,
- 11- Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca,
Kavşağa gelen sürücüler, kavşak giriş ve çıkışlarında kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara, geçiş hakkını vermek zorundadırlar.
Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akımı, kendisini kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer doğrultudaki trafiğin geçişine engel olacak ise, sürücülerin kavşağa girmeleri yasaktır.
Sürücünün kavşakta gereksiz olarak yavaşlamaları, durmaları, araçtan inmeleri veya araçlarının motorlarını durdurmaları yasaktır.
Yukarıda sayılan kurallara sayılan kavşak kullanım kurallarına ilave olarak aşağıdaki temel kurallarında kavşaklarda hatırlanması ve uyulması güvenliği artıracak riski azaltacaktır.
a) Kavşak kontrollü veya kontrolsüz olsun kesinlikle seyir hızı ile kavşağa girilmemelidir. Kavşak girişlerinde taşıtın hızı mutlaka düşürülmelidir.
b) Kavşaklara meskun mahallerde 30 metre, meskun mahal dışı yerlerde 150 metre mesafe kala gidilecek istikamete göre uygun şeride girilmeli ve şerit değiştirilmemelidir. Ters şeritte kavşağa girildiğinde o kavşak yerine bir sonraki kavşağı kullanmak daha güvenli olacaktır.
c) Kavşak kontrollü veya kontrolsüz olsa da gidilecek istikamete akım dolu ise kavşağa girilmemelidir. Diğer istikametlere çalışan akımı, kavşağı kilitlememek için uyulması gereken önemli bir kuraldır. (2918 s KYTK’ nın 57 ve Yönetmeliğin 109. Maddesi)
Öndeki Aracı Geçme Kuralları-Sollama
Sürücülerin en çok ihlal ettiği kurallardan biridir. Sürücülerin şeridini takip etmemesi veya hatalı sollama yapması sonucu; özellikle çift yönlü yollarda karşıdan gelen araçlar ile karşılıklı çarpışarak kazaya sebebiyet vermektedirler. Bu tür kazalarda hızın etkisi iki taşıtın hızları toplamında gerçekleştiğinden genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle; yol şerit çizgileri ve işaret levhaları nerelerde sollama yapılacağını ve yapılmayacağını belirlemektedir. Bu işaretlere uyan sürücüler kaza yapma riskini en aza indirmiş olurlar.
(2918 s KYTK nın 54,55 ve İlgili Yönetmeliğin 103,104 ve 105. Maddeleri)
Uykusuz-Yorgun Araç Kullanma
Kişinin devamlı araç kullanması halinde 4 saat sonra yorgun düştüğü ve reflekslerini kaybettiği tespit edilmiştir. Hiç durmadan 4 saatten fazla araç kullanıldığı zaman kaza yapma olasılığı çok yükselir. Bu nedenle; sürücülerinin yolculuk esnasında her 2 saatte bir en az 5 dakika dinlenmeleri, kısa vücut egzersizleri yaparak dikkatlerini toplamaları gerekir. Yolcu taşımacılığı yapan araçlarda ise birden fazla sürücü bulundurulur ve her 4 saatte bir sürücü değiştirilerek yola devam edilir.
Kırmızı Işık İhlali.
Kavşakların sinyali ze olması bazı sürücülerimizin güvenlik zafiyeti yaşamasına neden olmakta ve trafikte güvenli sürüşü olumsuz etkilemektedir. Trafikte amaç haklı kaza yapmak değil; olabilecek kazalardan ve bunların olumsuz sonuçlarından hem kendini hem de trafikteki diğer insanları korumak olmalıdır. Çünkü trafikte meydana gelebilecek kazalarda insanlar haklıyken de zarar görebiliyor, yaralanıyor ve hatta ölüyor. Bu bağlamda “yeşil ışık” yanmış olsa bile kavşağa duramayacak şekilde kontrolsüz girebilecek veya geçiş üstünlüğüne sahip taşıtlara karşı gerekli kontrolleri yaptıktan sonra harekete geçmek daha güvenli olacaktır.
Trafik ışıkları ile ilgili olarak bir diğer bilinmesi gereken konuda sinyali ze sistemdeki lambaların yanış sıralamasıdır. Bir çok trafik işaret ve kuralında olduğu gibi trafik ışıklarının yanış sıralaması da standarttır. Bu sıralama aşağıdaki gibidir.
Trafik ışıkları ile ilgili olarak bir diğer bilinmesi gereken konuda sinyali ze sistemdeki lambaların yanış sıralamasıdır. Bir çok trafik işaret ve kuralında olduğu gibi trafik ışıklarının yanış sıralaması da standarttır. Bu sıralama aşağıdaki gibidir.
Trafik ışıkları hakkında bir diğer bilinmesi gereken konu da flaş şeklinde çalışan ışıkların anlamı ve bu tip sinyali ze sistemde hareket tarzıdır. Günün yoğun saatlerinde normal şekilde çalışan trafik lambaları taşıt trafiğinin azaldığı saatlerde flaş sisteme geçebilmektedir. Bu uygulamanın amacı; sürücüleri gereksiz yere bekletmemek, yakıt tüketimini azaltmak ve buna bağlı olarak çevre kirliğini azaltmaktır. Bu şekilde çalışan trafik lambalarının anlamları ve sürücünün doğru hareket tarzı aşağıda verilmiştir.