Güvenli Sürüş Nedir?
Alacağınız direksiyon dersi ile meydana gelebilecek riskleri önceden algılayıp (öngörerek), doğru zamanda doğru çözümü uygulayıp, bunu refleks haline getirerek hem kendinin hem de trafikteki diğer insanların canını, malını ve zamanını korumaya yönelik taşıt kullanma tekniğidir. Taşıtın doğru yerde, doğru pozisyonda ve olması gerektiği sürede intikalinin en güvenli şekilde sürücü tarafından sağlanması, sürücünün aracı ve aracın limitlerini tanımasıdır.
Sürücünün, sürüşün her anında araca tam olarak hâkim olması, riskleri fark etmek, taşıt dışında gelişen olaylara en seri şekilde zamanında doğru tepki vererek cevap vermesi özel direksiyon dersi çalışmalarında öğretilecektir. Ancak, yetenek ve beceriler açısından üstün durumda olmak; trafikte güvende olmak anlamına gelmemektedir.
Güvenli Sürüş Öncesi Taşıtın Dışında ve İçinde Yapılacak Güvenlik Kontrolleri
DIŞ KONTROL
- Taşıtın etrafının ve kaportanın kontrolü
- Taşıtın altının kontrolü
- Lastiklerin kontrolü
İÇ KONTROL
- Koltuğun ve başlığın ayarlanması
- Direksiyon ayarlanması
- Aynaların ayarlanması
- Emniyet kemerinin takılması ve taktırılması
- Camların temizliğinin ve görüşü olumsuz etkileyen cisimlerin kontrolü
BASİT TEKNİK KONTROL
- Göstergelerin kontrolü
- Motor yağının kontrolü
- Cam sileceklerinin ve suyunun (Antifiriz) kontrolü
- Fren hidroliğinin kontrolü
- Frenlerin kontrolü
Taşıtın Dışında Gözle Yapılacak Kontroller, Taşıtın Etrafının ve Kaportanın Kontrol Edilmesi
Öncelikli olarak her taşıt sürücüsü görevi devraldığında sürücü kapısından başlayarak, aracın etrafında tam bir tur tamamlanacak şekilde gözle genel bir kontrol yapması gerekmektedir. Bu kontrol, sol taraftan taşıta binen sürücünün sağ tarafta göremeyeceği problemleri görmesi açısından önemlidir.
Taşıtın Altının Kontrol Edilmesi
Taşıtın altında her hangi bir sıvı akıntısının olup olmadığı, taşıtın hareketini engelleyecek, tehlikeye sokabilecek taş, çivi ya da herhangi bir canlı bulunup-bulunmadığı çıplak gözle kontrol edilmelidir.
Lastiklerin Kontrol Edilmesi
Taşıtın etrafında yapılan kontroller sırasında lastiklerin hava basınçlarının yeterli olup-olmadığı, lastiğin ön ve arkasında kesici, delici ya da hareket kabiliyetini engelleyebilecek herhangi bir cismin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
Lastiklerin Teknik Anlamda Önemi ve Kontrolü
Lastik, taşıtlar için konfor ve performans sağlamanın yanında, aracın toplamda mekanik ve teknolojik ömrünü etkileyen ve zeminle temasımızı sağlayan temel parçasıdır. Sürücü, yolcu, yük ve çevre için hayati önemi vardır. Lastikler, içine basılan hava yardımı ile taşıtta bulunan sürücü, yolcu ile taşınan yük açısından konforlu bir sürüş yapmasını sağlar.
Lastik Teknolojisinin Tarihsel Gelişim Süreci:
Tekerlek lastiğinin ilk adımı J.B.Dunlop un oğlunun üç tekerlekli bisikleti için tahta bir tekerlek üzerine lastik solüsyonu emprenye edilmiş (kimyasal maddelerin ahşabın bünyesine emdirilmesi) çadır bezini çivilerle tutturup hava ile şişirerek elde ettiği basit lastik modeli ile atılmıştır. Bugünkü manada lastiğin geliştirilmesi 1900 yılların başlarında gerçekleşmiştir. Bugün lastiklerde yaygın olarak kullanılan ana ham madde olan kauçuk önceleri sadece Güney Amerika da, sonraları Malezya, Endonezya, Srilanka ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleri ve Brezilya da yetiştirilen kauçuk ağacından elde edilmektedir. Kauçuk önceleri değişik amaçlar için kullanılmış, ancak lastik sektöründe kullanımı kauçuğun kükürt ile pişirilip (vulkanizasyon) şekillendirmesiyle gerçekleşmiştir.
Bundan sonra lastik teknolojisinde topuklara çelik teller yerleştirilmesi ve iç lastiğin geliştirilmesi ile hızlı bir gelişme başlamış ve 1920 li yıllara gelindiğinde Pnomatik tekerlek lastiğin ana maddelerine pamuktan yapılmış olan kord bezileri dahil olmuştur. Pamuktan daha mukavim kord ipliklerinin geliştirilmesi ile pamuk kord bezi yerine günümüzde yaygın olarak kullanılan rayon, polyester ve naylon gibi sentetik kat bezleri ve çelik kordlar kullanılmaya başlanmıştır. Lastiklerin sınıflandırılması ve standardizasyonu 1940 lı yıllarda lastik kesit genişliği ve jant ebadından oluşan rakam-harf grubuna dayalı lastik ebat sistemi geliştirilmesiyle başlatılmıştır. Lastik, kauçuk kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın zemin ile konforlu, sağlam temasını ve tutunmasını sağlayan önemli bir parçasıdır. Kimyasal ham maddelerin içeriğiyle oynanması sonucu farklı amaç ve performanslarda lastikler üretilmektedir.