Direksiyon Geliştirme Merkezi

Telefon : 0212 217 29 11
GSM : 0532 512 17 72

Araç Kullanma Eğitimi

araba kullanma dersi

Göstergelerin Tanımlanması ve Kontrol Edilmesi

(Arızadan Kaynaklı Görünecek İşaretler) Son olarak aracımızın kontağını açtığımızda elektronik sistem aracı tarar. Sürücüyü bilgilendirir. Sorun varsa ikaz lambasını yakarak ikaz eder. Araçta bulunan güvenlik donanımı ile diğer donanımların göstergede çalışma durumlarını gösteren ikaz lambalarının yönlendirme, bilgilendirme dilini öğrenmek sürücüye fayda sağlar. Gösterge taraması ile kontrolleri tamamlamış oluruz.

araç gösterge paneli

(Arızadan Kaynaklı Görünecek İşaretler) Son olarak aracımızın kontağını açtığımızda elektronik sistem aracı tarar. Sürücüyü bilgilendirir. Sorun varsa ikaz lambasını yakarak ikaz eder. Araçta bulunan güvenlik donanımı ile diğer donanımların göstergede çalışma durumlarını gösteren ikaz lambalarının yönlendirme, bilgilendirme dilini öğrenmek sürücüye fayda sağlar. Gösterge taraması ile kontrolleri tamamlamış oluruz.

Taşıtın Çalıştırılmasında Dikkat Edilecek Hususlar ve Çalıştırılması (Yaz-Kış, Dizel-Turbo, Benzinli Taşıt Ayrımı) Taşıtı çalıştırmak için vitesi boşa alınız. Bu işlemi yapmak için debriyaj pedalına sol ayağınızla sonuna kadar basınız ve vites kolunu boş konumuna getiriniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites koluyla oynamayınız. Taşıtın vitesi, çalıştırma esnasında kesinlikle boşta ve debriyaja basılı olmalıdır.

Aracı çalıştırmak için kontak anahtarını saat dönüş yönünde çeviriniz, gösterge lambaları yanacaktır. Daha sonra aynı yönde anahtarı çevirince marşa basılır. Marşa basınız. Aracın motoru çalışsın ya da çalışmasın 2-3 saniyeden fazla marşa basılı tutmayınız. Araç çalışmaz ise işlemi yeniden tekrarlayınız.

Turbo dizel araçların yanlış kullanımı bu araçların ekonomik bir ürün olmaktan çıkıp aksine durmadan masraf açan ürünler haline gelmesine neden olabiliyor işte bunun önüne geçmek ve dizel aracı ekonomik kullanmak için doğru sürüş yöntemlerinin bilinmesi gerekir.

Taşıtı Çalıştırma Safhası

araç göstergeleri

Taşıtı çalıştırmadan önce stop yazısının ve diğer uyarı ışıklarının (özellikle ön ısıtma lambasının ) sönmesini bekleyin. Çünkü soğuk havalarda mazot jelimsi bir hale gelir ve patlaması güçleşir. Bunun için mazota ön ısıtma işlemi uygulanmalı ve normal sıcaklığa ulaşması sağlanmalıdır. Bu ısıtma işlemi sadece birkaç saniye içinde gerçekleşmektedir. Daha sonra araç çalıştırılır.

Taşıtı Çalıştırdıktan Sonraki 5 Dakika

Taşıt çalıştırıldıktan sonra eğer hava soğuksa bir 30-40 saniye kadar rölantide aracı bekletmek yararlı olur. Ancak bunun bir kesinliği yoktur. Dikkat edilecek en büyük husus yola çıktıktan sonra 5 dakika kadar 2500 devir i geçmeden sakin biçimde aracı kullanmaktır. Çünkü araç yeni çalıştığında turbo mili henüz tam olarak yağlanmamış tır. Eğer hava soğuksa motor yağı tam olarak görevini yapamaz (jelimsi formlara yaklaşabilir hava sıcaklığına göre) bu sebeple ilk 5 dakika yüksek devirlere çıkmaktan kaçınmak turbo ömrü ve motor ömrü açısından önemlidir.

Arabayı Durdurmadan Önce

Aracı durdurmadan önce en az 40-50 saniye kadar beklemeliyiz çünkü aracımızla yol alırken yüksek hızlarla dönen turbo pervanelerini birbirine bağlayan mil motor tarafından yağlanır ve motoru kapattığımız anda yağlama durur ancak motor kapandığında bu mil dönmeye devam eder yağsız kalmak suretiyle turbo mili zarar görebilir ama aracı 40-50 saniye kadar bekletirsek turbo düşük devirlere düşer ve motoru kapattığımızda kısa sürede durmak suretiyle zarar görmez.

Turbo Dizel Araç Kullanımında Dikkat Edilecek Bazı Hususlar

  • Turbo dizel araçlarda ani hızlanma ve yavaşlamalar dan kaçının. Turbo dizel araçlar daha çok sabit hızlarda ve uzun sürelerde, mesafelerde kullanım için tasarlanmıştır.
  • Turbonun korunması maksadıyla aracı çalıştırdığınızda ve durdurmadan önce 40-50 saniye rölantide bekleyin.
  • Ekonomik kullanım için aracı maksimum torkun alındığı devire yakın kullanın.
  • Kaliteli mazot kullanın. Zira yakıt hususunda enjeksiyonlu dizel araçlar enjeksiyonlu benzinli araçlardan daha büyük tehlike altındadır.
  • Soğuk havalarda aracı çalıştırmadan önce kesinlikle ön ısıtmanın yapılmasını bekleyin.
  • Aracınızı 1-2 km mesafe gitmek için kullanmayın çünkü yeteri kadar ısınmayan motor fazla yakıt sarfiyatına neden olur.

Taşıtlarda Kullanılan Temel Güvenlik Donanımları ve Bu Donanımların İşlevleri

Güvenlik Donanımları (ABS, ASR, ESP) Gelişen teknoloji, yoğun olarak üretilen günümüz motorlu taşıtlarında konforlu seyahate yönelik birçok donanımın yanında, sürücülerin acemiliğini en aza indirmeyi güvenliği ise en üst seviyeye çıkartmayı hedefleyen güvenlik donanımlarını da taşıtların üretimi aşamasında standart olarak üretmeye başlamıştır. Bilindiği gibi taşıtlar kendi aralarında donanımlarına göre sınıflara ayrılmaktadır. Trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarda, güvenlik donanımları en az sürücü eğitimi kadar önem kazanmaktadır. Otomobil üreticisi firmalar da, insan hayatını öne alan uygulamaları ile önceleri lüks ve üst sınıf taşıtlarda bulunan güvenlik donanımlarını yaygınlaştırarak, ekonomik sınıf taşıtlarda da standart donanım olarak sunmayı hedeflemektedirler. Başlıca güvenlik donanımları, ABS, ASR, ESP olarak sıralanabilir.